Christopher (Will Smith) szűkös körülmények között él feleségével, Lindával (Thandie Newton) és fiával (Jaden Smith). A kisember orvosi készülékek eladásából próbálja fenntartani a családját, ám a felesleges kütyüt nehéz eladnia. Az ügynöki tevékenység nagyon nehézkesen megy, felesége pedig egy idő után nem bírja már a létbizonytalanságot, elhagyja férjét és kisfiát. Christopher gondol egy nagyot, és jelentkezik gyakornoknak egy brókercéghez, ahová fel is veszik. Meg kell tanulnia egy teljesen új szakmát ahhoz, hogy érvényesülni tudjon. A probléma ott kezdődik, hogy a gyakornoki pozícióért nincs fizetés, neki azonban el kell tartania magát és a kisfiát is. A gyakornoki pozíció mellett tanul, házal az orvosi műszerrel, közben pedig igyekszik a kisfiára is időt szakítani. Már úgy tűnik, hogy nagyjából sínen van az életük, amikor jön egy csekk, Christ és a fiát pedig kilakoltatják.

Will Smith és Jaden Smith A boldogság nyomában című filmben

A történet tipikus, mindazonáltal igaz történet, így megbocsátható számára a „tipikusság”. Borzasztó érzés lehet egy hajléktalanszállón töltött éjszaka után bemenni öltönyben a munkahelyre, és úgy tenni, mintha minden rendben volna, mintha ő is oda tartozna. Megrázó látni apát és fiát, amint egy nyilvános illemhely padlóján éjszakázik, igazán megalázó egy élethelyzet.

Gondoljunk bele hány ember van a világon, aki nehéz anyagi körülmények között él, és mégis megpróbál váltani. Elég csak körbenézni a hazai felsőoktatás levelező részlegén, ahová nem egy 40-es, 50-es ember jár. Nagyon furcsa látni, hogy a többgyermekes apák és anyák a családjuk jólétének érdekében akár 50-be hajlóan is képesek küzdeni, tanulni. Vannak, akiket a kirúgás veszélye fenyeget, mások több munka mellett váltanak, mert az eddigi munkájukkal nem képesek fedezni a mindennapi szükségleteiket. Egyszóval nem kell messzire menni, ha küzdő kisembereket akarunk látni. Chris is ilyen, nem fél egy számára teljesen új világba belépni, küzdeni, tanulni és megfelelni. Talán ezért is értékelik sokan pozitívra ezt a filmet, hiszen önmagukat megláthatják benne. A film talán egy picit egysíkú, hiszen egyértelműen az jön le tanulságként a filmből, hogy elég csak akarni, és minden jóra fordul. Sajnos ez a legtöbb esetben nem így van. Mivel igaz történeten alapul a film, elhihetjük, hogy van, akinek ez sikerül, jó pillanatban van jó helyen, és elég nagy az akaratereje, hogy mindent véghez vigyen. Ám a legtöbb ember hiába küzd, akar, talpra áll, mégsem jön össze neki (soha) a szerencséje.

Vannak a filmben humoros jelenetek is, igaz, nem az a szívből nevetős, de mindenképpen megmosolyogtató. Jó film A boldogság nyomában, Will Smith pedig végre bizonyítja, hogy a sok akciófilm mellett képes érdemi játékot is mutatni, ezt az Oscar jelölés is bizonyítja. A pöttöm kisfiú, Jaden Smith pedig nemcsak a filmben Will kisfia, hanem a való életben is.

A film egy sikertörténet, mivel végül Chris áldozatos munkája beérik, és évekkel később milliomos lesz. Nem bánom, hogy nem mutatták a végén, ahogy Smith a villájában pöffeszkedik és számolgatja a millióit. Jobb volt ez így.

Értékelésem: 8/10.

Fontosabb információk a filmről


Magyar cím: A boldogság nyomában
Eredeti cím: The pursuit of happyness
Készült: 2006
Nemzet: amerikai
Stílus: dráma, életrajzi
Rendező: Gabriele Muccino
Főbb szereplők: Will Smith, Jaden Smith, Thandie Newton

Díjak, jelölések

Oscar-jelölés: a legjobb színész - Will Smith (2007)
Golden Globe-jelölés: a legjobb drámai színész - Will Smith (2007)
Golden Globe-jelölés: a legjobb eredeti filmdal (2007)

Címkék: 2006 életrajzi dráma A boldogság nyomában The pursuit of happyness

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusszemmel.blog.hu/api/trackback/id/tr534875248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása