Anna Fitzgerald (Abigail Breslin) azért született meg, hogy leukémiás nővérének, Kate-nek (Sofia Vassilieva) szerveket adományozhasson. A gyerekek apja, Brian (Jason Patric), de főképp édesanyja, Sara (Cameron Diaz) elkeseredett harcot vív Kate lánya életéért, közben pedig mit sem törődik azzal, hogy a másik lányát tönkreteszi. Anna azonban fellázad a sorsa ellen, ügyvédet hívat, és Campbell Alexander (Alec Baldwin) segítségével beperli a szüleit.

A történet számtalan erkölcsi kérdést vet fel. A Fitzgerald szülők, főleg az édesanya elvakultan akarja megmenteni Kate lányát, olyannyira, hogy még egy donorbébit is képes megszülni. Legidősebb gyermekéről, Jesse-ről szinte tudomást sem vesz, Anna pedig csak addig értékes számára, amíg segít Kate-en. Sara annyira elvakultan hisz lánya gyógyulásában, hogy még azt sem veszi észre, hogy Kate már belefáradt a tengernyi kínzásba, fájdalomba. A történet végén kiderül, hogy tulajdonképpen Kate volt, aki megkérte húgát, lázadjon, és perelje be a szüleit, mert anyja képtelen volt őt meghallgatni.

A normális szülői reakció az, hogy mindent megtesz a gyermekéért, tűzön-vízen át véghez visz mindent, és nem adja fel. Kérdés az, hogy lehet-e az egyik gyermek egészségét a másik kárára kivívni? Roppant nehéz kérdés, aki szülő, nyilvánvalóan másképpen gondolkodik erről. A filmben Anna tulajdonképpen egy termék, amit rendeltetésszerűen használnak, akkor kínozzák meg az amúgy egészséges kislányt, amikor csak szükséges. Sara annyira csak saját magával foglalkozik, hogy tulajdonképpen egyik gyermeke véleményére sem kíváncsi, hajtogatja magában az igazát, holott talán a lelke mélyén maga is tudja, hogy hiába.

A film egy regény adaptáció, Jodi Picoult: A nővérem húga című művéből készült. A történet végét teljesen megváltoztatták, akit érdekel, az olvassa el az eredetit. A filmnek „relatíve” könnyebb befejezést szántak. Szerencsére a film mentes a hollywoodi giccsözöntől, és szépen mutat be egy szomorú történetet. Sofia Vassilieva játéka igen erős, talán a legjobb a gárdában. Eredetileg Dakota Fanning játszotta volna Kate-et, de mikor megtudta, hogy le kell borotválni a haját, visszamondta a szerepet, így esett Sofiára a választás. Cameron Diaz végre megmutatta, hogy komolyabb szerepben is képes helyt állni, nem csak gagyi vígjátékokban meg akcióvígjátékokban. Sajnos az apa és Jesse karaktere szinte teljesen háttérbe szorul a filmben, ami sajnálatos.

A film egy komoly erkölcsi kérdéseket feszegető film, jó színészi gárdával és jó megvalósítással. Ha valaki egy kis gondolkodásra, sírásra vágyik, bátran ajánlom.

Értékelésem: 8/10.

A bejegyzés trackback címe:

https://kritikusszemmel.blog.hu/api/trackback/id/tr194883569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása